"Nu este nici nevoie si nici bine pentru economia romaneasca ca leul sa se mai deprecieze". Este declaratia halucinanta a lui Mugur Isarescu. Dincolo de topica stranie si cacofonia usturatoare, declaratia si motivarea ei ar fi trebuit sa se constituie intr-un semnal de alarma pentru orice observator economic serios, scrie Dan pe blogul Trenduri economice.
Numai ca la noi, in momentul in care un individ ceva mai sofisticat se lanseaza in afirmatii categorice, armata de "analisti" prefera preluarea ad litteram a afirmatiilor, fara a depune nici cel mai mic efort in directia analizarii si disecarii respectivelor spuneri.
Motivatia lui Isarescu pentru un curs mic este la fel de aproximativa: "Ne-am duce spre surplus, ceea ce nu este benefic pentru o tara emergenta. Avem nevoie de intrari de capital, importuri de tehnologie...". Cu alte cuvinte, subventionarea cursului practicata de BNR are ca efect intrari de capital. Nu e aberant? Evident ca da, numai ca indivizii care-l audiau probabil isi uitasera creierele pe la carciuma parlamentului, altfel nu inteleg cum au inghitit gogoasa.
Aruncarea cu miliardele de euro pe geam in "operatiunea cursul" nu este numai costisitoare ci si anti-economica, iar continuarea ei nu va avea ca efect decat reinscrierea Romaniei in zona economiilor gri. Cursul actual, subventionat cu o darnicie suspecta de catre BNR nu are alt efect decat repatrierea valutei si ingroparea economiei romanesti. Iar cand spun ingropare nu exagerez deloc. Intrarea in UE ne-a pus in fata unei avalanse de produse ieftine care au aruncat industria autohtona in zona necompetitivitatii.
Ca o concluzie, nu-mi ramane decat sa remarc un fapt cat se poate de grav: pe fondul politicii aberante a unui guvern prost asistam la impunerea unei politici monetariste inguste, in defavoarea unei abordari holistice a fenomenului economi