Executivul a conservat preventiv mijloacele prin care şefii de servicii deconcentrate pot fi schimbaţi politic.
Marţi, cu doar o zi înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să declare neconstituţională ordonanţa prin care conducerile deconcentratelor au fost politizate (37/2009), membrii cabinetului au abrogat-o, preluându-i însă prevederile identic în altă ordonanţă.
Asta în condiţiile în care Consiliul Legislativ atrăsese atenţia, în avizul său, asupra procedurii şi recomandase guvernului să analizeze dacă noul act normativ nu afectează dreptul la muncă. „Semnalăm că unele norme reiau, într-o formulare identică, dispoziţiile OU 37/2009, contestată la Curtea Constituţională. Semnalăm că în cazul intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale, demersul aflat pe rolul instanţei de contencios constituţional rămâne fără obiect”, se arată în documentul Consiliului Legislativ.
PNL se plânge penal de miniştri
Practic, indiferent de decizia Curţii Constituţionale, politizarea deconcentratelor rămâne legală atâta vreme cât ea este „consfinţită” prin noua ordonanţă, asupra căreia judecătorii nu au fost sesizaţi încă. Decizia guvernului i-a inflamat însă pe liberali, care au anunţat că vor depune plângeri penale împotriva miniştrilor care şi-au dat acordul pentru adoptarea noului act normativ.
„Voi sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privitor la toţi membrii acestei jumătăţi de cabinet ilegitime pentru săvârşirea infracţiuni de abuz în serviciu împotriva intereselor publice”, a declarat ieri prim-vice pre şedintele PNL, Ludovic Orban.