Ştirea zilei vine de la comitetul Nobel, care i-a atribuit premiul pentru literatură scriitoarei de origine română Herta Muller. Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul scriitoarei germane născute în România, "care cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei descrie viaţa celor deposedaţi". Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost decernat scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Ştirea zilei vine de la comitetul Nobel, care i-a atribuit premiul pentru literatură scriitoarei de origine română Herta Muller.
Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul scriitoarei germane născute în România, "care cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei descrie viaţa celor deposedaţi".
Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost decernat scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953. Tatăl ei a fost un şvab expropriat de autorităţile comuniste.
Ea a intrat în vizorul Securităţii, din cauza prieteniei cu membriiGrupului de Acţiune Banat, format din studenţi şi scriitori de etnie germană din România, care aveau o atitudine protestatară, neacceptată de regimul comunist.
După refuzul ei de a colabora cu Securitatea, Herta Muller a fost concediată şi trimisă la "reeducare" într-un "mediu muncitoresc sănătos", la întreprindereaTehnometal.
Herta Muller a fost ulterior traducătoare, a lucrat şi la câteva grădiniţe şi a acordat ore particulare de germană.
Herta Muller a debutat cu volumul "Ţinuturile joase", în 1982, după ce manuscrisul său a fost ciunţit serios de către cenzură. Peste doi ani, cartea a fost publicată şi în Republica Federală Germania, în forma originală, necenzurată. În replică, autorităţile comuniste din România i-au interzis să mai publice.
Scriitoarea a emigrat în Republica Federală Germania, în 1987, împreună cu soţul ei de atunci, scriitor