Bolile cronice, precum diabetul, cancerul, hepatitele, afecţiunile pulmonare, consumă cea mai mare parte din bugetul sănătăţii şi au devenit o provocare la nivel mondial, deoarece au căpătat o amploare extraordinară. Sursa: Cosmin Marinescu
În România, bugetul pentru programele naţionale de sănătate dedicate bolilor cronice, proiectat pentru anul următor, este cu 15% mai mic faţă de anul 2009.
„Acest deficit e cauzat de criza financiară. Însă vom avea bani pentru a duce la bun sfârşit aceste programe în 2009”, a spus Adrian Streinu- Cercel, secretar de stat în MS. El mai spune că ministerul caută soluţii pentru acoperirea deficitului bugetar, una dintre metode fiind negocierea întârzierii plăţii utilităţilor în sănătate.
În România, tratamentele pentru boli cronice sunt iniţiate târziu. Sistemul de sănătate ne reformat face ca oamenii diagnosticaţi cu astfel de afecţiuni să trăiască cu zece ani mai puţin decât pacienţii europeni.
„Pentru a scădea numărul pacienţilor cu boli cronice, sistemul de sănătate trebuie restructurat şi transformat într-unul proactiv, centrat pe pacient”, spune Mircea Olteanu, preşedintele Asociaţiei Spi talelor din România. Accentul trebuie pus pe „îngrijirea planificată”, ce permite pacienţilor să facă teste de rutină şi controale periodice. „Trebuie să scăpăm de tirania urgenţelor”, a mai spus el.