Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea a declarat, după negocierile cu sindicatele şi patronatele, că este de acord cu propunerea celor din urmă privind scutirea de la impozit a majorărilor salariale. Patronatele au cerut să nu fie nevoite să plătească şi impozite mai mari, în cazul în care majorează salariile mici. Potrivit declaraţiilor lui Pogea, va fi scutită de impozitul pe venit diferenţa dintre salariul existent şi 1.000 de lei. Practic, dacă unei persoane i se m
Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea a declarat, după negocierile cu sindicatele şi patronatele, că este de acord cu propunerea celor din urmă privind scutirea de la impozit a majorărilor salariale.
Patronatele au cerut să nu fie nevoite să plătească şi impozite mai mari, în cazul în care majorează salariile mici. Potrivit declaraţiilor lui Pogea, va fi scutită de impozitul pe venit diferenţa dintre salariul existent şi 1.000 de lei. Practic, dacă unei persoane i se majorează salariul de la 600 de lei la 1.000 de lei, diferenţa de 400 de lei va fi scutită de impozitul pe venit.
De altfel, sistemul de deductibilităţi este una din condiţiile impuse de patronate pentru acceptarea majorării salariului minim de la 600 de lei la 705 lei în 2010. O decizie privind salariul minim va fi luată abia săptămâna viitoare.
Pogea estimează că în urma acestei măsuri, aproape 2,5 milioane de persoane, care au salarii sub 1.000 de lei, ar avea de câştigat. Pentru bugetul de stat, majorarea sumelor neimpozabile ar putea aduce un minus de 360 de milioane de lei. Pogea a lăsat să se înţeleagă că deducerea se va aplica doar în cazul impozitului pe venit: "angajaţul va avea un salariu mai mare pe cartea de muncă, care va conta la contributivitate, iar pensiile lor vor fi mai mari".
Sistemul de deduceri la impozitul pe venit n-a mai fost modificat de la lansarea cotei unice. Mar