Curtea Constituţională a României a declarat, astăzi, ca legea nr 298/2008 privind înregistrarea datelor personale din reţelele de telecomunicaţii este neconstituţională. Legea 298/2008 stabilea obligaţia furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice de a reţine anumite date generate sau prelucrate în cadrul activităţii lor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, pentru punerea acestora la dispoziţia autorităţilor competent
Curtea Constituţională a României a declarat, astăzi, ca legea nr 298/2008 privind înregistrarea datelor personale din reţelele de telecomunicaţii este neconstituţională.
Legea 298/2008 stabilea obligaţia furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice de a reţine anumite date generate sau prelucrate în cadrul activităţii lor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, pentru punerea acestora la dispoziţia autorităţilor competente, în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor grave.
Furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului aveau obligaţia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea şi administrarea unei baze de date în format electronic. Acestea conţineau datele personale ale comunicatorilor, ora, locul şi numărul de telefon apelat, dar şi datele comunicării prin Internet. Datele trebuiau reţinute timp de 6 luni de la momentul efectuării comunicării.
Completul de nouă judecători a declarat însă că legea 298/2008 este neconstituţională. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi obligatorie. Legea nu mai poate fi aplicată.
Legea 298 a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 780 din 21 noiembrie 2008. Legea trebuia să intre în vigoare în vigoare din 21