Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, ale cărei scrieri prezintă viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, joi, Comitetul Nobel. Herta Muller a împărţit cu scriitorul de origine israeliană Amos Oz primul loc în topul casei de pariuri Ladbrokers la categoria Premiul Nobel pentru Literatură. Cota autoarei la celebra casă de pariuri este de 50/1, la egalitate cu Ian McEwan şi John Updike, surclasând nume ca
Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, ale cărei scrieri prezintă viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, joi, Comitetul Nobel.
Herta Muller a împărţit cu scriitorul de origine israeliană Amos Oz primul loc în topul casei de pariuri Ladbrokers la categoria Premiul Nobel pentru Literatură. Cota autoarei la celebra casă de pariuri este de 50/1, la egalitate cu Ian McEwan şi John Updike, surclasând nume ca Amos Oz, Philip Roth sau Joyce Carol Oates. Premiul în valoare de 1,4 milioane de dolari i-a for acordat de Comisia Premiului Nobel pentru felul în care descrie, „cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei”, viaţa celor deposedaţi.
Scriitoarea s-a născut în 1953 în regiunea Timişoara din România, dar a emigrat în Germania în 1987, sub presiunea securităţii cu care a refuzat, în mod repetat, să colaboreze. La ora actuală, Muller este una dintre figurile literare mondene din Germania şi se bucură de o acoperire media cu care puţini oameni de cultură se pot lăuda. A fost distinsă cu numeroase premii, printre care „Ricarda Huch” în 1987, „Kleist” în 1994 şi „Joseph Breitbach” în 2003.
Încă din anul 1999, Herta Muller a fost nominalizată din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Nobel. În limba română au apărut romanele „Regele se-nclină şi ucide” (1995), „Este sau nu este Ion” (2005) şi „Ani