Sătui de alimente „sintetice“, românii pot opta pentru o masă la preţuri mai mari, dar mai hrănitoare. Brânza, mezelurile sau dulciurile bio aduse din import sau procurate de la producătorii autohtoni pot fi găsite şi în restaurantele sau în magazinele de profil din România. Meniurile şi produsele bio sunt în vogă şi printre români. Au apărut deja restaurante în care clienţii pot comanda un mic dejun sau un prânz pregătit exclusiv din legume sau lactate, cumpărate direct de la producătorii bio.
Spre deosebire însă de celelalte state europene, în România nu există mulţi agricultori ce pot obţine recolte care să fie autorizate bio. De aceea, nici oferta autohtonă a acestor produse nu este mare sau diversificată, iar multe dintre ingrediente sunt importate.
Citiţi săptămâna viitoare despre prânzul bio
Untul şi laptele bio sunt însă mult mai sănătoase decât produsele obişnuite ce se găsesc pe rafturile supermarketurilor şi care, de regulă, au mulţi conservanţi. Acest lucru nu face decât să crească din ce în ce mai mult interesul cumpărătorilor.
Gustarea de dimineaţă, de la magazinul bio
Magazinele din care pot fi procurate alimente bio sunt şi ele destul de puţine, iar preţurile sunt cu 40% mai mari decât cele ale produselor obişnuite. Unul dintre aceste magazine, ce se află în Capitală, are pe rafturile sale produse „curate”, aduse din Germania, din Franţa, dar şi de la fermele autohtone. Făina sau mălaiul bio, ciocolata, condimentele, iaurturile sau laptele, chiar şi legumele care, de obicei, sunt aduse de la fermele de lângă Bucureşti se numără printre cele mai căutate produse din acest magazin. „Clienţii pot cumpăra de la noi aproape tot ce-şi doresc pentru a mânca sănătos.
Îşi pot prepara singuri, folosind alimentele aduse de noi, un mic dejun sau un prânz”, spune Bogdana Ghinescu, şefa