Deşi pare incredibil, pentru a putea să-şi vândă locuinţele, în ultimul an, unii proprietari au fost dispuşi să negocieze scăderi de preţ de până la 50%. Situaţia nu poate fi generalizată, unii craioveni nefiind dispuşi să lase din preţ nici măcar un leu.
În ultimul an, tranzacţiile din piaţa imobiliară nu au mai avut o evoluţie predictibilă ca în anii anteriori şi nu au mai fost influenţate nici de raportul cerere-ofertă şi nici de anotimpuri. Nici perioada sărbătorilor de iarnă, când multe persoane venite acasă de la muncă din străinătate, cu economii, nici primăvara sau toamna, în plină perioadă a nunţilor şi a începerii anului şcolar/universitar nu au reuşit să convingă craiovenii să-şi cumpere o locuinţă, chiar dacă nevoia nu este încă acoperită de oferta din piaţă. De altfel, potenţialii cumpărători au fost prudenţi, chiar şi după lansarea programului „Prima Casă“, care nu a reuşit să-i determine pe mulţi să investească într-o locuinţă.
Reduceri mari de preţ la imobile second hand
La rândul lor, proprietarii au stabilit preţurile mai ales în funcţie de nevoia de a vinde şi de vechimea, uzura şi stadiul de confort al locuinţelor respective. „Unii proprietari au scăzut preţurile chiar şi cu 50% în urma negocierilor. Alţii însă nu au renunţat la nici un ban. Cei care au acceptat reduceri mari de preţ au fost, în special, cei care deţineau rezidenţiale second hand, care erau vechi şi implicau costuri mari de readucere la stadiul de confort“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Tendinţa a fost observată şi la nivel naţional, mai ales că majoritatea potenţialilor cumpărători nu au mai fost interesaţi de „preţul zonei“, ci de „preţul de criză“ negociat.
„Apartamentele vechi din Bucureşti au avut în perioada februarie-martie preţuri cu aproape 50% mai mici decât în ace