Subsidiarele locale ale asiguratorilor europeni care vand polite in baza dreptului de stabilire au inregistrat in primul semestru afaceri de 4,7 milioane de euro (19,5 milioane de lei), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
De la aderarea Romaniei la UE companiile de asigurari de pe piata comunitara pot vinde polite pe piata locala in baza dreptului de stabilire ("pasaportul eropean"), respectiv a liberei circulatii a serviciilor, prin notificarea CSA si a autoritatilor de supraveghere din tara de origine, fara a infiinta o firma de asigurari potrivit legislatiei romanesti.
In baza dreptului de stabilire functioneaza pe piata locala 9 sucursale ale unor asiguratori europeni: Coface (Austria), Porsche Versicherungs (Austria), Cardif Assurance Vie (Franta), Cardif Assurances Risques Divers (Franta), Euler Hermes Kreditversicherungs (Germania), QBE Insurance (Marea Britanie), AIG Europe (Franta), Medicover (Suedia) si CIG (Ungaria).
Ultimele trei nu au vandut nicio polita in aceasta perioada, potrivit CSA.
Din afacerile inregistrate de subsidiarele asiguratorilor europeni, peste 99% au provenit din vanzarea de asigurari generale, iar restul din asigurari de viata.
Pe langa cele 9 sucursale, alti 300 de asiguratori au intrat pe piata romaneasca in baza liberei circulatii a serviciilor, care presupune o procedura mai simpla decat intrarea in baza dreptului de stabilire.
Date cu privire la activitatea acestora nu au fost publicate pana in prezent.
Afacerile asiguratorilor veniti cu pasaport european au o pondere foarte redusa in piata totala, care a ajuns anul trecut la 2,4 miliarde de euro. Piata locala este dominata de trei grupuri mari: Vienna Insurance (Austria), Allianz (Germania) si Groupama (Franta), care au o cota de aproape 60%.
Din asigurari generale, primele brute subscrise au fost de peste 1