Antrenorul a prins pasiunea atletismului în tinereţe şi de atunci şi-a dedicat viaţa sportului. A ales să împărtaşească celor mai tineri secretele performaţei. „Am abordat atletismul în tinereţe şi mi-a marcat întreaga viaţă, de la 14 la 21 de ani. Am terminat facultatea şi am început munca de antrenor”. Aşa începe povestea lui Traian Magheru despre o viaţă trăită în lumea „sportului milenar”, aşa cum îi place să-l numească. A fost distins cu titlul de „antrenor emerit”, iar preşedinţia României i-a acordat Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa a II-a.
Sportivii pe care i-a pregătit au dominat întrecerile de atletism, dar l-au mulţumit şi cei care i-au trecut prin mână şi au ajuns apoi importanţi în societate. „Pe lângă atâţia sportivi care s-au impus în concursuri, sunt mulţi care au ajuns oameni de vârf în electronică sau medicină. Nu vreau să dau nume, dar aş putea să o fac”, a spus antrenorul.
Sportivi din patru decenii
Traian Magheru s-a născut la Bucureşti. Mama, bihoreancă, iar tatăl, din Făgăraş. Nu se consideră bucureştean, ci arădean. A ajuns în oraşul de pe Mureş acum 40 şi ceva de ani, datorită căsătoriei.
A început ca şi profesor de educaţie fizică şi sport în localitatea Măderat, apoi a trecut la Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor. Din 1971, a trecut la Clubul Sportiv Şcolar Gloria Arad, având doi campioni naţionali de juniori III, încă din primul an: Coloman Kondorossi şi Rodica Buzgău, la disc şi greutate. Şi-a continuat activitatea la Liceul „Ioan Slavici”, ca să revină la CSS din 1980.
Azi activează la CSM Arad şi colegi de catedră îi sunt doi dintre cei mai buni elevi, Ionel Oprea şi Constantin Miclea. Îşi aminteşte cu plăcere de alţi sportivi pe care i-a pregătit, ca Ioan Galea, Sorin Rotaru sau Radu Duţu.
„N-o pot uita pe Iboia Korodi, singura sportivă care a ajun