Retailerul român de încălţăminte a intrat în reorganizare judiciară din cauza unor datorii de 100 de milioane de euro către furnizori, bănci şi salariaţi. Retailerul român de încălţăminte Leonardo va intra în reorganizare judiciară, din cauza reducerii vânzărilor cu 25% în acest an. Sursa: Vlad Stanescu
Pentru aceasta, compania a apelat la Casa de Insolvenţă Transilvania. Florin Panea, acţionarul majoritar al lanţului de magazine, a declarat că Leonardo îşi continuă activitatea în mod normal şi îşi va onora toate obligaţiile faţă de creditori.
„Ne dorim să menţinem bunele relaţii cu băncile care ne-au creditat, precum şi cu furnizorii, cu care vom colabora în continuare”, a spus Panea.
Prăbuşirea retailerului Leonardo nu este singura însă, mai multe firme urmând să intre în insolvenţă în următoarea perioadă. „Se confruntă acum cu mari greutăţi firmele care s-au dezvoltat mult în perioada 2004-2007 şi au apelat la credite pe care nu le mai pot plăti, pe fondul scăderii cererii. În cazul retailerilor, o problemă au fost şi chiriile foarte mari, dar şi costurile suportate cu închiderea unor unităţi neproductive”, explică Andrei Cionca, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania. Recent, au mai intrat în insolvenţă retaileri din domeniul alimentar - cum este Spar, de materiale de construcţii - Direct şi electrocasnice - Daniel Expert.
Procedura insolvenţei
Legea prevede că, în baza unui plan de reorganizare, debitorul va continua activitatea sub supravegherea unui administrator, până când judecătorul va dispune intrarea companiei în faliment. Reprezentanţii Casei de Insolvenţă susţin că Leonardo are acum datorii de până la 100 de milioane de euro - circa 70% dintre acestea sunt către furnizori, pentru stocurile de marfă de Sărbători, iar restul către stat, bănci şi salariaţi.
D