Cresterea pretului aurului pana la un nivel record in acest an indica faptul ca investitorii de pe pietele de marfuri sunt in continuare preocupati de faptul ca redresarea economiei americane va alimenta inflatia, desi estimarile de pe Wall Street si obligtiunile guvernamentale sugereaza preturi stabile, scrie Bloomberg.
Pretul aurului a urcat cu 18% in acest an, indreptandu-se catre a noua crestere anuala consecutiva, dupa ce contractele futures au atins un nivel record de 1.045 de dolari pe uncie (36,9 dolari/gram), un numar tot mai mare de investitori cauand protectie impotriva inflatiei si deprecierii dolarului.
Economistii chestionati in ultima luna se asteapta ca preturile de consum din Statele Unite sa scada cu 0,5% in acest an, primul declin din ultimele cinci decenii.
Cererea de aur creste in contextul in care datoria guvernului american atinge valori record, iar banca centrala americana mentine ratele dobanzii aproape de 0%. Inflatia a avansat pana la o rata anuala de 14,8% in martie 1980, dupa o crestere de patru ani a aurului.
"Aurul anticipeaza evolutia inflatiei", a declarat Dan Greenhaus, din cadrul Miller Tabak din New York. "Nimic nu indica acum ca inflatia va atinge maxime istorice. Insa aurul poate avansa considerabil de la acest nivel. Daca economia revine pe crestere, inflatia creste."
Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a anticipat pe 1 octombrie ca pretul aurului ar putea depasi 1.100 de dolari in 2010. Mark O'Byrne din cadrul companiei de brokeraj GoldCore a declarat ca cererea investitorilor pentru protectie impotriva riscului financiar va impinge pretul metalului pretios la 2.000 de dolari. El nu a precizat insa si o data. Estimarile celor care investesc in aur intra in contradictie cu cele ale guvernului si economistilor.
William Dudley, presedinte al filialei Fed din New York, declara pe 5 octombri