La începutul lui septembrie 1989, aflat într-o călătorie turistică, Mircea Iorgulescu a decis să nu se mai întoarcă în ţară. Astfel a început odiseea sa de jurnalist român în străinătate: şapte ani la Radio Europa Liberă (director adjunct al secţiei în limba română între 1996 şi 1999) şi 12 ani la Radio France Internationale (şeful secţiei în limba română între 2006 şi 2008).
"REZISTENT NECUNOSCUT" CU PSEUDONIMUL GRIGORE NEGRESCU
La 4 septembrie, în jurnalul său, Monica Lovinescu a notat următoarele: "Înainte de a pleca la Radio, Virgil primeşte un telefon de la Iorgulescu. E în Germania, cu soţia şi fiica, în drum spre ţară. Anunţă că se întoarce la Paris să ceară azil politic. Voi telefona rapid la München pentru a anunţa o emisiune cu el. Şi le voi dezvălui, în sfârşit, că textul pe care l-am difuzat ca venind de la un rezistent necunoscut, Negrescu, era de fapt al lui. Voi pune astfel capăt unei îndelungi nedumeriri şi iritări exprimate de mai multe ori.
Vlad Georgescu mă rugase să-i spun măcar lui de cine era acel text, foarte îndrăzneţ, ca să-i poată linişti pe americani că nu e scris de vreun provocator. Am refuzat. De la nu ştiu ce serviciu american al postului, fusesem întrebată tot de numele adevărat şi, neobţinându-l, îmi ceruse să garantez că nu e o capcană. Garantasem. Din păcate, Vlad Georgescu nu mai este, ca să i-o pot anunţa lui. O voi căuta pe Veronique Soulé (sau pe Stern), să-i ia un interviu. La o cafenea, după emisiune, Alexandru Papilian dă ştirea, pe care eu, din (încă) discreţie, n-o dădusem. Raicu şi Sonia (Larian), uimiţi. Bujor Nedelcovici ştia sau presimţea ceva, din moment ce locuiseră la el, dar n-o arăta".
Cu câteva zile înainte, în acelaşi jurnal, consemnând întâlnirea de la Paris cu Mircea Iorgulescu şi noutăţile ce i le adusese din viaţa culturală românească, autoarea celebrelor "T