Străzile din Târgovişte au ajuns să semene cu uliţele unui sat din cauza celor care îşi câştiga existenţa cu căruţele. Deşi legea interzice accesul utilajelor trase de animale pe drumurile publice, acestea merg nestingherite pe străzile oraşului şi pe drumurile judeţene, în special seara, când traficul este mai uşor. Căruţele sunt o povară pentru şoferii târgovişteni aflaţi în trafic, mai ales în condiţiile în care şoselele din judeţ şi chiar străzile din oraş sunt de foarte multe ori aglomerate.
Majoritatea căruţelor din Târgovişte se plimbă de dimineaţa până seara pentru a colecta tot felul de materiale (rigips, lemn, fier). Cei mai mulţi căruţaşi de oraş sunt ţigani, care ies la vânat de fier vechi, principala sursă de venit pentru mulţi dintre ei.
Acesta nu este singurul mod de a câştiga un ban cu căruţa. Alţii se folosesc de ele pentru a degaja materialele de construcţii rămase în urma execuţiei unor lucrări. Problema este că, odată luate de la locul şantierului, resturile de materiale sunt duse şi aruncate de către aceştia în locuri neamenajate.
Şoferii se plâng că unii căruţaşi rulează de multe ori cu viteză şi chiar pe mijlocul străzii. „Nu îi mai suport, îmi vine să mă dau jos şi să le fac căruţa praf. Încarcă tot felul de fiare şi mai merg şi cu viteză. Mai demult a căzut un frigider în faţa maşinii în care eram. Nu au ei nicio treabă“, spune nervos Marian, un taximetrist din Târgovişte.
Căruţaşii se plâng că nu au drumuri
Căruţele din zona rurală sunt folosite de localnici pentru a se deplasa la târgurile organizate în satele din apropiere, precum şi pentru a transporta produsele agricole de pe ogor spre gospodării. „În căruţă m-am născut, cu căruţa merg. Pe unde să o iau că nu am alt drum. Merg şi eu mai pe dreapta, să fac loc maşinilor să treacă“, spune nea Vasile, un localnic din Şo