Banca Transilvania a redus dobanzile platite la depozitele in lei in medie cu un sfert de punct procentual, ducandu-le astfel pe palierul de o singura cifra.
Dobanzile se situeaza acum intre 9,5% pe an pentru depozitele cu maturitatea la o luna si 9,75% pe an pentru produsele de economisire cu scadenta la un an. BCR, BRD sau Raiffeisen - unii dintre cei mai puternici jucatori pe retail - au dobanzi intre 8% si 9% pe an, in timp ce la CEC Bank ajung si la 10% pe an.
Decizia bancii survine in conditiile in care directorul general al BT, Robert Rekkers, declara recent pentru ZF ca mentinerea dobanzilor la depozitele in lei la niveluri de doua cifre reprezinta un factor pshihologic important care incuraja clientii sa economiseasca.
"Pentru mine este un prag important sa vad dobanzi de doua cifre. Deocamdata putem sa bonificam bine si clientii, dar sa vedem, daca trendul va continua, ne vom alinia si pe depozite, si pe credite", comenta Rekkers la sfarsitul lunii august. "Am redus putin dobanda pentru ca exista un trend de scadere si ne aliniem la ce se intampla in piata. Pastram insa conditii atractive de economisire si avem in oferta si produse de asset-management, care aduc randamente mai mari", a spus ieri Rekkers. El noteaza ca la niveluri de 9%-10% pe an, dobanzile sunt inca peste nivelul ratei de politica monetara a BNR. Pana acum banca a operat mai multe reduceri succesive atat la depozite, cat si la credite.
De asemenea, reducerea de dobanzi de la Banca Transilvania survine in conditiile in care mai multe banci au anuntat in ultima perioada dobanzi la produsele de economisire mult sub pragul de 10%. BRD a redus saptamana aceasta dobanzile la lei pana la 8,15% pe an in cazul depozitelor cu scadenta la o luna.
Libra Bank, o banca specializata pe finantarea firmelor mici, a redus la inceputul acestei luni dobanzile la depozitele la term