Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, se numără printre oamenii de cultură care au declarat presei de limbă germană că sunt încântaţi de faptul că scriitoarea germană născută în România Herta Muller a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură.
Holender a declarat pentru derstandard.at, că este fericit pentru că Herta Muller a primit premiul Nobel pentru literatură. Holender se află în Timişoara, oraş lângă care se află localitatea Niţchindorf, în care s-a născut scriitoarea. "În Timişoara, toată lumea este fericită de vestea asta, iar eu sunt foarte fericit pentru oraş", a spus acesta. "Dar Timişoara nu este România. În Bucureşti cred că nimeni nu este fericit", a mai spus acesta.
Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1999, s-a declarat "impresionat şi foarte mulţumit (de decizia comitetului Nobel, n.r.) pentru că (Herta Muller, n.r.) este o foarte bună romancieră". "Recunosc că favoritul meu era Amos Oz. Însă ţin să subliniez că acest Comitet Nobel a luat o decizie bună", a adăugat Grass.
De asemenea, ministrul german al Culturii Bernd Neumann a salutat-o pe această scriitoare "care a făcut vie istoria recentă a româno-germanilor şi a arătat rănile provocate de dictatura" lui Nicolae Ceauşescu, "prin intermediul unei opere de o insistenţă literară unică, în care fiecare cuvânt are greutate".
MAE: O recunoaştere publică binemeritată a talentului deosebit
MAE transmite felicitări scriitoarei germane de origine română Herta Muller pentru câştigarea premiului Nobel pentru literatură, apreciind că este "o recunoaştere publică binemeritată pentru un talent deosebit şi o creaţie excepţională".
Ministerul Afacerilor Externe precizează că "anunţul oficial a fost făcut într-o conferinţă de presă de Peter Englund, secretarul Academiei Suedeze, care a sub