Guvernul estimează că va obţine anul viitor un plus de 570 milioane lei din impozitul pe profit, din contribuţia care va fi vărsată la buget de către producătorii de medicamente, în funcţie de veniturile obţinute din vânzarea produselor, sumă care va urca la 620 milioane lei până în 2013. Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată săptămâna trecută, Executivul a decis ca în domeniul medical să fie introdus, începând cu 1 octombrie, sistemul „clawback”, prin
Guvernul estimează că va obţine anul viitor un plus de 570 milioane lei din impozitul pe profit, din contribuţia care va fi vărsată la buget de către producătorii de medicamente, în funcţie de veniturile obţinute din vânzarea produselor, sumă care va urca la 620 milioane lei până în 2013.
Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată săptămâna trecută, Executivul a decis ca în domeniul medical să fie introdus, începând cu 1 octombrie, sistemul „clawback”, prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor.
Executivul estimează că din această sursă va obţine anul viitor un plus de 570 milioane lei din impozitul pe profit, sumă care va urca la 590 milioane lei în 2011, la 600 milioane lei în 2012 şi la 620 milioane lei în 2013.
Pentru acest an, Guvernul se bazează pe un plus de 100 milioane lei din aceste contribuţii impuse producătorilor de medicamente.
Producătorii, şantajaţi cu deconturile de la fondul de asigurări sociale
Contribuţia este calculată în funcţie de volumul veniturilor realizate de aceştia din vânzarea medicamentelor incluse în programele naţionale de sănătate, în lista de medicamente compensate, precum şi a celor utilizate în consumul intra-spitalicesc.
Producătorii c