» In timp ce in tara sunt aproape necunoscute sau nu-si gasesc drumul spre o formula de succes, mai multe branduri agricole romanesti au devenit cautate peste hotare. Bivolul de Transilvania a fost aclimatizat cu succes in America de Sud, iar carnea porcului negru de Bazna este considerata o delicatesa in Germania.
Crescatorii de bivoli din Transilvania, in special cei din judetele Cluj si Salaj, au gasit o noua modalitate de a face bani. In plina criza economica mondiala, ei au reusit sa perfecteze o afacere care le-ar putea furniza fondurile necesare pentru a relansa fermele de bivoli. Oportunitatea a venit exact in momentul potrivit, cand autoritatile din domeniul agricol isi exprimau ingrijorarea cu privire la posibilitatea disparitiei rasei Bivolul romanesc, omologata cu mari cheltuieli acum 30 de ani.
Rectorul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, Doru Pamfil, spune ca zeci de exemplare de bivol sunt exportate in fiecare luna in tarile din America de Sud. "Pretul obtinut de fermieri este unul relativ bun, de 1.650 euro pentru un exemplar", a spus profesorul Doru Pamfil. El a adaugat ca bivolii din Transilvania sunt aclimatizati in America de Sud, unde inlocuiesc pe scara larga vacile de rasa din Europa Occidentala. "Vacile din rase precum Hosten nu s-au adaptat conditiilor de acolo. Ele au inceput sa moara pe capete din cauza unor boli de copita. In schimb, bivolii romanesti s-au adaptat foarte bine si sunt foarte apreciati de fermierii din America de Sud", a spus rectorul clujean.
Banii obtinuti de la proprietarii de ferme din Argentina sau din Brazilia vin tocmai la timp pentru a-i ajuta pe crescatorii de bivoli sa investeasca in salvarea rasei romanesti de bivol. De altfel, pentru salvarea rasei va investi bani inclusiv Banca Mondiala, care va finanta o ferma de bivoli de langa Dej. Ferma cu pricina va