Persoanele cu miopie sau cu astigmatism pot scăpa de ochelari folosind laserul. Chirurgia refractivă câştigă tot mai mult teren în faţa metodelor clasice de tratare a defectelor de dioptrii, corectându-le printr-o acţiune directă asupra corneei. În ultimii ani, tot mai mulţi români cu probleme de vedere preferă să renunţe la ochelari şi la lentilele de contact în favoarea noilor metode de chirurgie refractivă.
„Chiar dacă progresele sunt foarte mari şi la nivelul lentilelor (aeriene sau de contact), existând lentile monofocale şi multifocale foarte performante, din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de mijloacele de corectare definitivă a defectelor de dioptrii. În general, de procedurile de chirurgie refractivă pot beneficia persoanele cu miopie, cu hipermetropie sau cu astigmatism“, spune Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog la Clinica Endocenter din Bucureşti.
Laserul modifică forma corneei
Miopia, hipermetropia şi astigmatismul pot fi tratate cu laserul Excimer. Acesta emite impulsuri cu ajutorul cărora se acţionează direct la nivelul corneei, modificându-i curbura şi subţiind-o, fără a afecta ţesuturile interne ale ochiului. Procedura nu este dureroasă, este rapidă, sigură şi nu necesită spitalizare, perioada de recuperare fiind de scurtă durată.
„Există şi proceduri de implantare a unor lentile intraoculare (fără îndepărtarea cristalinului natural) sau, mai rar, de extracţie a cristalinului transparent, fiind apoi implantată o lentilă intraoculară, de obicei multifocală. Tehnicile laser pot fi variate, cele mai folosite fiind PRK (photorefractive keratotomy) şi LASIK (laser in situ keratomileusis). Tot pe principiul modificării formei corneei se bazează procedurile de implantare a unor segmente inelare intracorneene“, mai spune medicul oftalmolog.
Dioptriile prea mari, o