Procurorul general al Marii Britanii a solicitat, recent, justiţiei din România sechestrarea şi confiscarea a trei apartamente din municipiul Iaşi, fiindcă există suspiciuni că acestea ar fi fost cumpărate din banii furaţi de o reţea de hoţi din buzunare destrămată la mijlocul acestui an.
1 /.
Valoarea celor trei apartamente este de circa 150.000 de euro, care ar fi fost adunaţi din furtul din buzunare din mai multe ţări, începând cu 2002, reţeaua fiind mobilă. Haraba şi Panaitescu, de exemplu, au ajuns în Anglia după ce fuseseră expulzaţi din Italia, respectiv Suedia.
Acesta este unul dintre primele dosare prin care anchetatori din Europa încearcă să recupereze bani furaţi, investiţi ulterior de infractori în proprietăţi imobiliare.
Reţeaua opera în metroul londonez după reguli bine stabilite, în care unul dintre hoţi distrăgea atenţia victimei, iar altul o “împingea”.
Trei dintre hoţi au şi fost condamnaţi, în luna august. Gabriel Haraba (34 de ani) şi Corneliu Panaitescu (29 de ani) au primit câte 18 luni de închisoare, iar Laurenţiu Radu (38 de ani) 9 luni de închisoare, acuzaţiile fiind de spălare de bani obţinuţi prin mijloace infracţionale.
Ei erau în acelaşi timp „maeştrii” care instruiau o reţea de ucenici, tot români, cum să fure de la pasagerii metroului londonez. În timpul anchetei, Radu a declarat că e jucător de rugby şi că îşi căuta o slujbă în Anglia. Toţi trei vor fi expulzaţi din Marea Britanie după efectuarea pedepsei.
Percheziţii cu succes
Anchetatorii englezi afirmă că la percheziţia de la domiciliul infractorilor au mai fost descoperite telefoane mobile, aparate foto, circa 2.400 de lire sterline, bancnote singaporeze, franci elveţieni şi că, în decurs de 4 săptămani, cei trei au trimis în România peste 2.600 de lire sterline.
Vasile L