„Sunt prea surprinsă şi încă nu-mi vine să cred!”, a fost prima declaraţie a scriitoare, prin intermediul editorilor săi, într-un comunicat în care scrie că Müller „plângea şi râdea în acelaşi timp la aflarea veştii”. Mută de uimire, Harta Müller a promis că îi va reveni vocea până la data decernării premiului, pe 10 decembrie. Preşedintele Academiei Suedeze, Peter Englund, a spus că scriitoarea a fost „total copleşită şi înmă
„Sunt prea surprinsă şi încă nu-mi vine să cred!”, a fost prima declaraţie a scriitoare, prin intermediul editorilor săi, într-un comunicat în care scrie că Müller „plângea şi râdea în acelaşi timp la aflarea veştii”.
Mută de uimire, Harta Müller a promis că îi va reveni vocea până la data decernării premiului, pe 10 decembrie. Preşedintele Academiei Suedeze, Peter Englund, a spus că scriitoarea a fost „total copleşită şi înmărmurită”, dar că a început să râdă „într-un fel minunat” atunci când a telefonat-o să îi dea vestea.
Vocea scriitoarei a revenit însă în după amiaza zilei de joi, când a declarat într-o conferinţă de presă că pentru ea comunismul nu a trecut. „Se vede că în toate cărţile mele există comunismul. Literatura merge în locul în care autorul are sensibilităţi, iar eu am sensibilităţi în legătură cu comunismul. Nu autorii îşi caută temele, ci temele îi caută pe autori”, a declarat Müller.
Mama Hertei: „O încurajam să se facă învăţătoare”
Cu două zile înainte de anunţarea câştigătorului, scriitoarea a spus că are slabe speranţe la Nobel. „Toată lumea vorbeşte de 20 de ani deja de căderea zidului Berlinului şi acum vin şi eu cu o poveste veche despre deportare. Nu fac ei asta anul ăsta... ce să mai spun despre premiul Nobel...”, a declarat Müller pentru netzeitung.de.
„Sunt mândră şi mă bucur foarte mult că a reuşit. Întotdeauna a vrut să facă ceva în viaţă. I-am spus dinainte că e printre favor