Reprezentanţi ai societăţii civile îi cer premierului Boc să intervină pentru a menţine funcţional centrul de tratament din sectorul 4. Sursa: EVZ
Iminenta închidere a celui mai mare centru de tratament pentru toxicomani din ţară, situat în sectorul 4 al Capitalei, a stârnit reacţii vehemente nu doar din partea medicilor şi a celor aproape 400 de pacienţi, ci şi din partea societăţii civile.
Ieri, mai multe organizaţii nonguvernamentale, reunite în cadrul Reţelei Române de Reducerea Riscurilor şi care acordă servicii medicale unui număr de peste 5.000 de consumatori de heroină injectabilă, i-au cerut premierului Emil Boc şi ministrului interimar al sănătăţii, Adriean Videanu, să blocheze decizia conducerii Spitalului „Alexandru Obregia”, în subordinea căruia se află centrul.
În susţinerea demersului lor, reprezentanţii societăţii civile au invocat, în primul rând, Legea privind drepturile pacienţilor, care ar fi grav încălcată prin închiderea centrului pentru o perioadă nedeterminată.
„O decizie ilegală, care afectează imaginea României”
„Dependenţa de heroină este o boală cronică, înregistrată în Clasificarea Internaţională a Maladiilor. Tratamentul acestei boli este unul de necesitate, iar consecinţele întreruperii sale pot fi reluarea consumului de droguri ilegale, adică împingerea dependenţilor de droguri la comiterea de infracţiuni, la posibile supradoze, la infectare cu HIV şi hepatită C”, a explicat directorul executiv al Reţelei, Valentin Simionov.
Potrivit acestuia, decizia închiderii centrului este contrară legilor care vizează drepturile pacienţilor.
„Ca o acoperire pentru ilegalitatea pe care au comis-o, oficialii de la „Obregia” au precizat, în informarea transmisă medicilor din centru: «estimăm că, în perioada imediat următoare, pacienţii toxicomani se vor adres