Christian Bekkers produce într-un sat din Dobrogea brânză şi caşcaval de capră pentru hotelurile de lux din Delta Dunării. Până la sfârşitul anului, va exporta în Belgia. Timp de peste 20 de ani, Christian Bekkers a lucrat pentru diverse companii de transport din întreaga lume. Acum vinde caşcaval. Până anul trecut, datoria lui Christian Bekkers era să vândă... servicii de logistică, să încheie contracte, să fixeze trasee şi să facă rapoarte. Zi de zi. Belgianul, de 48 de ani, spune că nu i-a plăcut niciodată să vândă ceva virtual, nepalpabil. Şi-ar fi dorit să producă ceva real. Să atingă cu degetele sale în fiecare dimineaţă ceva făcut de el însuşi. După două decenii în care fiecare zi de muncă era identică cu precedenta, Bekkers a reuşit. Destinul l-a aruncat în inima Dobrogei, în satul tulcean Parcheş, unde în prezent produce brânzeturi.
Proprietarii resorturilor de lux din Delta Dunării sunt principalii clienţi ai lui Bekkers, care vinde 50 de kilograme de brânză şi caşcaval, în fiecare zi. Însă belgianul nu se bazează prea mult pe hotelierii din Deltă. El vrea să ajungă la o capacitate de producţie de zece ori mai mare, pe care să o exporte în Belgia, ţară unde consumul de brânză este de 20 de kilograme pe cap de locuitor. În comparaţie, un român consumă anual doar patru kilograme de brânzeturi.
„Belgienii sunt înnebuniţi după brânză de capră“, spune Bekkers, care şi-a făcut calculele pentru noua sa afacere. El speră la o cifră de afaceri de 150.000 de euro pe an. Belgianul cunoaşte aproape totul despre tehnologia de obţinere a brânzeturilor, şi este foarte strict. Stagiatura şi-a făcut-o la o fermă din Olanda unde a învăţat întregul proces de obţienere a caşcavalului.
Hotelurile, principalii clienţi
Întors la Parcheş, Christian Bekkers a mers din hotel în hotel, prezentându-şi marfa şi semnând contracte