Impunătoare, dar tăcute, cu fața îndreptată spre cer, statuile uriaşe amplasate de-a lungul ţărmului din Insula Paştelui sunt adevărate minuni. Însă cui atribuim aceste minuni care populează una dintre cele mai izolate insule din lume? Modul în care giganţii au fost ciopliţi direct în stâncă şi transportaţi din înălţimile vulcanului Rano Raraku până la malul oceanului? Având în vedere greutatea copleşitoare şi condiţiile de lucru, o astfel de procedură ar ridica mari dificultăţi, fiind necesară intervenţia celor mai performante aparaturi, imposibil de găsit în momentul creării coloşilor din piatră.
Istoricul Francis Mazière spunea despre insula vulcanică situată la 3.000 de km de coastele statului Chile, în cartea sa „Mysteries of Easter Island” (Misterele din Insula Paştelui):
Reprezentările uriaşe numite Moai nu au fost niciodată sculptate acolo, ci transportate după realizarea lor; trăsăturile capetelor nu seamănă cu nici o rasă de pe Pământ. Probabil că această insulă a fost, cândva, unul din locurile înalte ale lumii şi, poate, un punct de contact cu alte civilizaţii nepământene; altfel: de ce acolo, de ce statui uriaşe, cum altfel s-au sculptat şi transportat?
Coloşii Moai:Situaţi pe Insula Paştelui (Rapa Rui), la peste 3.000 km sud-vest de Insulele Galapagos şi la 4.200 km vest de statul Chile, care şi-a asimilat-o în 1888.Sunt construiţi pe un vulcan stins, înalt de 460 m, ce poartă numele de Rano Raraku.
Sunt sculptaţi din rocă vulcanică pe platforme de piatră (ahu) sau direct pe pământ. Există peste 700 de astfel de platforme.
Cei mai vechi datează din anul 700 î.Hr., dar majoritatea au fost construite între 1.000 - 1.500 d.Hr. Au dimensiuni cuprinse între 3-20 m.Pot avea o greutate de 3 până la 270 tone.
Generalul de brigadă dr. Strainu Emil, actual consilier al Parlamentului României în probleme