Infiintarea celor doua companii gigant in urma posibilei reorganizari din sectorul energetic ar limita serios concurenta, se arata intr-un raport intocmit de Consiliul Concurentei impreuna cu Societatea Academica Romana. De asemenea, au fost constatate distorsiuni pe pietele de electricitate si de gaz, din cauza nefinalizarii reformelor in sectorul energetic, mai precizeaza raportul. Aceste lucruri pot duce la penalizari din partea Comisiei Europene.
"De patru-cinci ani incoace ritmul reformelor a incetinit, iar unele propuneri de schimbari in sectorul energetic pot fi chiar o intoarcere din drum a reformelor de pana acum. Riscurile privesc in principal libera concurenta pe piata de energie. In prezent, exista doua riscuri majore pentru concurenta in domeniul energetic, care pot fi si penalizate de Comisia Europeana", precizeaza raportul Consiliului Concurentei.
Ministerul Economiei intentioneaza sa infiinteze doua companii mamut in urma gruparii tuturor societatilor producatoare de energie. In componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu. Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei CNH.
Liberalizarea pietei: Pe hartie 100%, in realitate 50%
Unul dintre riscurile la care se refera studiul este determinat infiintarea celor doua companii cu pozitie dominanta in piata, societati care vor grupa toti producatorii de energie.
Alt risc este determinat de contractele bilaterale cu electrici