Criza financiara a redus destul de mult variantele de finantare pe care o societate de nivel mediu le are la dispozitie, numarul companiilor care isi pot permite luxul de a apela la mai multe tipuri de finantare fiind tot mai redus.
Daca o companie puternica precum Petrom Bucuresti (simbol bursier SNP) sau Transelectrica (TEL) poate apela la orice tip de finantare, indiferent daca aleg sa atraga banii prin intermediul unei majorari de capital la Bursa, o emisiune de obligatiuni sau contractarea unui credit bancar, acesta nu este si cazul unor societati cu o notorietate mai mica sau al companiilor puternic indatorate.
Fiecare dintre cele trei variante de finantare prezinta avantaje si dezavantaje si poate dura mai mult sau mai putin, adoptarea acestora depinzand foarte mult atat de situatia financiara a societatii, cat si de durata necesara atragerii fondurilor. "Orice tip de finantare, prin bursa, obligatiuni sau credit bancar, poate fi optim. Depinde de situatia financiara in care se afla o companie. Daca societatea este indatorata, este bine sa se aduca bani printr-o majorare de capital, sau daca firma nu este listata, printr-un IPO. Daca te indatorezi prea mult nu este bine", spune Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
Acesta spune ca gradul de indatorare depinde destul de mult si de sectorul in care actioneaza o companie, daca cash-flow-ul generat de aceasta este suficient pentru a acoperi datoriile si a continua activitatea. Fiecare sector genereaza un anumit cash-flow.
"Daca esti indatorat si mai iei un credit, ajungi sa mai iei inca unul pentru a-l plati pe celalalt", spune Ilie.
Care este cea mai buna varianta de finantare pe termen lung?
"Pe termen mediu, dar si lung sunt recomandabile emisiunile de obligatiuni.
Spre deosebire de obligatiunile municipale care sunt oarecum gara