Delegaţia Organizaţiei Statelor Americane (OAS) care s-a deplasat în Honduras pentru a media discuţiile dintre tabăra preşedintelui demis, Manuel Zelaya, şi cea a guvernului interimar condus de Roberto Micheletti, a părăsit statul central american fără a înregistra progrese în rezolvarea crizei politice.
Unica reuşită a delegaţiei OAS este aducerea la masa tratativelor pe reprezentanţii celor două tabere. În ciuda cererilor de reinstalare a lui Zelaya în funcţia de preşedinte, Micheletti a refuzat o asemenea variantă. Reprezentanţii OAS au mai cerut autorităţilor honduriene să nu mai ţină sub asediu clădirea ambasadei braziliene, în care fostul şef de stat din Honduras a găsit un refugiu.
Cu toate că discuţiile nu au adus rezolvări ale crizei politice, ministrul de Externe costarican, Bruno Stagno, s-a declarat optimist că participanţii la negocieri vor găsi o soluţie pentru a readuce Hondurasul într-o stare de relativă normalitate.
Artuno Corrales, membru al Executivului interimar, şi-a exprimat, la rândul său, optimismul cu privire la ritmul în care se desfăşoară discuţiile. Corrales a apreciat că stabilirea unui calendar de discuţii şi a unei metodologii după numai trei ore de dezbateri nu reprezintă decât un semn bun.
În opoziţie, membrii delegaţiei care îl reprezintă pe Manuel Zelaya nu sunt la fel de optimişti. Suporterii fostului preşedinte nu pot accepta continuarea discuţiilor şi nu sunt dispuşi la compromisuri dacă Zelaya nu este repus în funcţie.
Reprezentanţii OAS vin din 12 state situate în regiune şi echipa pe care o compun a fost condusă de şeful Organizaţiei, Jose Insulza, fost preşedinte al statului Chile. Membrii delegaţiei l-au avertizat pe Roberto Micheletti că, dacă Manuel Zelaya nu va fi repus în funcţie până la scrutinul prezidenţial din 29 noiembrie, nu este exculsă o intervenţi