"Simplu e noul sofisticat." Pare sa fie principiul pe care il aplica cei care sunt constienti ca desi e criza, fara publicitate nu se poate. Asa ca, la intalnirile cu agentiile de media, directorii de marketing vin cu o tinta precisa - riscuri cat mai mici.
"Si anul trecut clientii erau destul de reticenti la modelele neconventionale, pentru ca erau si mai scumpe, si mai riscante. Acum, de cand este mai greu sa investesti fara sa stii exact ce beneficii vei obtine, toata lumea merge pe zona simpla si sigura", spune Laura Badea, strategy director la Omnicom Media Group. Aceasta caracteristica din ce in ce mai pregnanta in comportamentul de consum de publicitate al companiilor face ca, in continuare, televiziunea sa fie mediul cel mai cautat si, cum spun specialistii din domeniu, cel mai avantajos in functie de criteriul "cost per mie", adica raportul dintre costurile necesare pentru a atinge un esantion de 1.000 de persoane.
"Clientii au nevoie de un ROI (randamentul investitiei - n. red.) mai mare ca niciodata si, pe baza experientei trecute, e evident ca televiziunea ramane cea mai sigura din acest punct de vedere. Stii exact ce primesti pentru banii pe care ii dai", spune Maria Tudor, managing director al Zenith Media.
Multi clienti imi spun ca TV-ul vinde
Faptul ca anul acesta a fost destul de agitat in ceea ce priveste distributia banilor pentru publicitate, pe fiecare mediu in parte, nu a schimbat mai deloc ierarhia mijloacelor preferate pentru comunicare. Astfel, potrivit estimarilor Omnicom Media Group, anul acesta, aproximativ 63% din bugetele de marketing au fost directionate catre TV, 14,5% catre presa scrisa, 12,5% pentru panotaj, in timp ce radioul si internetul au atras 6,5, respectiv 3,5% din bugete.
"Clientii isi doresc ce si-au dorit si pana acum, doar ca au aparut restrictiile de buget. Si cand esti pus sa t