Cărţile Hertei Müller, scriitoarea de origine română, laureată ieri cu Premiul Nobel pentru Literatură, nu se mai găsesc deja în librăriile din România. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Zoltan LörenczSursa: Codrin Prisecaru
1 /. Silviu Lupescu, directorul editurii Polirom, unde scriitoarea are publicate trei titluri ( „Regele se-nclină si ucide”, „Este sau nu este Ion”, „Animalul inimii”) spune că volumele autoarei vor fi reeditate în tranşe succesive de câte 2000 de exemplare, începând de săptămâna viitoare.
Directorul editurii consideră că Herta Müller este puţin cunoscută ca scriitor, în România, fiind cunoscută mai mult ca disident. La începutul lunii octombrie, Herta Müller a fost prezentă la Festivalul Internaţional de Poezie „Oskar Pastior” de la Sibiu, dar prezenţa scriitoarei în România a fost foarte puţin mediatizată.
Müller era până ieri, când a primit Premiul Nobel pentru Literatură, o scriitoare puţin cunoscută de publicul larg din România. De altfel, cărţile scriitoarei au fost publicate, în România, în tiraje mici, declară reprezentanţii editurilor. De exemplu, la Polirom, în 2005 şi 2006, i s-au publicat câte 2.000 de exemplare, la volumele de proză (Regele se-nclină si ucide”, „Animalul inimii”), şi 1.500 de exemplare, la volumul de poezie („Este sau nu este Ion”).
Volumul de la Editura Vinea, „Im Haarknoten wohnt eine Dame”/„În coc locuieşte o damă ”, publicat în 2005, a avut un tiraj doar de 500 de exemplare, din care „175-200 de exemplare ar mai exista prin librării, la Cărtureşti, la Arad şi Timişoara”, potrivit lui Nicolae Tzone, directorul Editurii Vinea. În mod paradoxal, titlurile volumelor scrise de Muller erau vândute ieri, la preţ redus, în reţeaua Librăriilor Humanitas din ţară. În câteva zile, acestea vor avea preţ întreg.
„Poezia are puţini cititori”
Nu mai depar