Remodelarea gingiilor, corectarea rupturilor dentare, a diferenţelor de dimensiune şi de culoare dintre dinţi se obţin prin cosmetică dentară. Cea mai solicitată este procedura de reconstrucţie a dinţilor sparţi şi a celor fisuraţi. Metoda aduce beneficii estetice şi contribuie la menţinerea sănătăţii orale. Dinţii ciobiţi şi cei sparţi sunt sensibili şi, din acest motiv, pot produce durere. Varianta cea mai indicată pentru remedierea acestei situaţii o reprezintă reconstrucţia cu efect pe termen lung, cu ajutorul faţetelor de porţelan. Acestea îmbracă dintele pentru a crea o nouă suprafaţă frontală, adaptată cerinţelor estetice ale clienţilor.
O variantă mai puţin costisitoare, dar de durată mai scurtă, este restaurarea cu o compoziţie specială. Procedura se face, de obicei, într-o singură şedinţă şi constă în aplicarea unui material asemănător dintelui atât pentru a recrea dintele respectiv, cât şi pentru a-i modifica forma.
Dinţii inegali, corectaţi prin coroane
Conturarea cosmetică, faţetele de proţelan şi coroanele din acelaşi material se folosesc pentru a corecta dinţii inegali. Esteticianul dentar va alege una dintre cele două opţiuni ţinând cont de particularităţile dinţilor.
Coroanele sunt structuri care acoperă dintele micşorat în prealabil, astfel încât să se poată fixa. Spre deosebire de faţete, de obicei, pentru coroane este necesară îndepărtarea unei porţiuni mai mari din suprafaţa exterioară a dintelui. După pregătirea dinţilor, stomatologul va realiza o amprentă dentară şi gingivală şi va monta o coroană temporară. La următoarea vizită, medicul stomatolog va îndepărta coroana temporară şi va cimenta coroana permanentă pe dinte.
Şi gingiile pot fi remodelate
Similar cuticulelor de la unghii, şi gingiile acoperă o parte din structura danturii. În unele cazuri, dinţii