Foarte rari sunt scriitorii, indiferent de meridian, care sa debuteze cu o carte exceptionala, de referinta, tradusa de indata in multe alte limbi. A reusit brazilianul Ruy Camara, cu "Cantece de toamna"*, un roman prezentat ca monumental, infricosator, emotionant. Traducerea sa va primi Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.
Ruy Camara s-a nascut in 1954 in Recife, Brazilia, si si-a petrecut copilaria in Messejana, suburbie a orasului Fortaleza. A studiat ingineria la Universitatea din Fortaleza, este licentiat in sociologie si s-a specializat in dramaturgie pentru teatru, cinematografie si televiziune la Institutul Dragao do Mar de Arta si Cultura. In 1990, a renuntat la activitatile de afaceri pentru a se consacra literaturii si semioticii. Cu acest roman de debut demonstreaza o maturitate de invidiat. "Cantece de toamna" este povestea vietii scriitorului francez Isidore Ducasse, cunoscut sub pseudonimul Contele de Lautréamont (1846-1870), nascut in Uruguay, educat in Franta, cel care si-a publicat, anonim, primul cant din "Cantecele lui Maldoror" in 1868, a murit doi ani mai tarziu si a avut o influenta formidabila asupra posteritatii poetice. "Cantecele lui Maldoror" (un lung poem in proza) au fascinat din momentul aparitiei, au fost considerate prima opera literara suprarealista, iar multi suprarealisti (intre care Andre Breton, Antonin Artaud, Salvador Dali, Max Ernst etc.) l-au socotit o sursa majora de inspiratie.
Pentru aceasta carte, Ruy Camara s-a documentat aproape patru ani in Uruguay, Franta si Belgia, a beneficiat de sprijinul unei companii multinationale cu sediul in Brazilia, care l-a sustinut financiar, si a reusit sa reinvie intr-un mod incredibil epoca si personajul, sa reconstituie traiectoria enigmatica a poetului, tragismul vietii sale. Isidore Ducasse se vedea de mic "condamnat la indeplinirea unui destin sinistru", "er