"Desi laudabil, propunerile in materie de politici fiscale ale autoritatilor romane – cum ar fi tinerea sub control a cheltuielilor si a numarului angajatilor din sistemul bugetar- ar putea fi dificil de implementat pe termen scurt", se arata in Raportul de tara al FMI, publicat vineri pe pagina de Internet a institutiei. "Vedem riscuri politice in crestere. Severitatea contractiei economice, dublata de alegerile prezidentiale ar putea slabi sprijinul necesar reformelor structurale", se arata in document.
„Declinul activitatii economice a fost mai profund decat se anticipase in program. PIB real s-a contractat cu 7,6% in prima jumatate a anului 2009, comparativ cu 2⅔ procente proiectat in cadrul programului, datorita unei scaderi masive a cererii interne, mai ales a consumului”, se mai arata in textul Raportului.
Aceasta evolutie, in opinia autorilor, a reprezentat o mare provocare pentru finantele publice deoarece veniturile in scadere au impus reduceri semnificative de cheltuieli.
Cu toate acestea, intelegerile au fost respectate in linii mari, exceptie facand plafonul privind arieratele la intern ale Bugetului General Consolidat, pentru care autoritatile romane au solicitat si au obtinut o derogare.
Riscurile privind implementarea programului se mentin.”Desi laudabile, mai multe dintre remediile fiscale propuse de autoritati – cum ar fi reducerea numarului de angajati in sectorul public si controlul mai strict al cheltuielilor curente la entitatile descentralizate – s-ar putea dovedi dificil de realizat in timpul scurt avut in vedere”, mai spun reprezentantii Fondului. In opinia lor, intervin si riscurile politice asociate implementarii programului.
Profunzimea recesiunii si alegerile prezidentiale din noiembrie genereaza tensiuni in coeziunea coalitiei de guvernamant si ar putea slabi sprijinul pentru masurile