Deşi ar fi trebuit să debuteze la începutul acestei luni, programul de screening pentru depistarea cancerului de col anunţat cu surle şi trâmbiţe de Ministerul Sănătăţii se află încă în „probe“. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, Liviu Mocanu, a declarat că deocamdată totul se află în faza de selectare a dosarelor depuse de către medicii de familie şi specialişti, dar şi de laboratoarele care vor să participe la programul de screening.
Pe viitor, medicii de familie vor primi câte cinci lei pentru fiecare pacientă consiliată şi trimisă la screening, iar medicii sau cabinetele de Obstetrică-Ginecologie şi laboratoarele de analize medicale vor împărţi suma de 150 lei pentru consult, recoltarea probelor, efectuarea testului Babeş-Papanicolau, citirea rezultatelor şi alte consultaţii.
În judeţul Constanţa sunt aşteptate să se înscrie în acest program 211.000 femei cu vârste cuprinse între 24 şi 62 de ani. Consultările se vor face în 14 cabinete de Obstetrică-Ginecologie, 400 de cabinete de medicină de familie şi 40 de laboratoare.
Din cele aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate în fiecare an, aproape 30% se înregistrează la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin. România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.