Raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că "riscurile politice sunt în creştere în România", ceea ce poate duce la neadoptarea reformelor structurale pe termen scurt. " Deşi lăudabile, eforturile autorităţilor române de a reduuce numărul de angajaţi din sectorul public şi a obţine un control mai sever asupra cheltuirii banilor de instituţiile descentralizate se dovedesc greu de atins pe termen scurt în condiţiile creşterii riscurilor politice. Situaţia gravă a economiei, precum şi perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie seamănă furtună în rânduul clasei politice, cee ce duce la slăbirea sprijinului pentru reformele structurale ", se arată în raportul de ţară al FMI, publicat pe site-ul instituţiei.
Cu o scădere de 7,6% a Produsului Intern Brut (PIB) după primele şase luni ale anului, România se află în plină recesiune. FMI estimează că economia românescă se va contracta în acest an cu circa 8,4%, în condiţiile în care media regiunii este de 6,3%.
Alunecarea în prăpastia recesiunii va încetini spre finalul acestui an sau începutul anului viitor. FMI anticipează că România va înregistra, în 2010, o creştere economică modestă, de doar 0,5%.
Există îngrijorări privind creşterea sumelor de bani care vor fi cheltuite cu salariile, în ciuda asigurărilor date de Guvern că banii aruncaţi pe salarii se vor reduce pe termen mediu. Astfel, în următorii cinci ani, cheltuielile salariale vor scădea de la 9% din PIB la 7%. Reforma salarizării din sectorul bugetar se va aplica în două etape. După adoptarea de către executiv prin asumarea răspunderii, urmează definitivarea legii înainte de septembrie 2010.
FMI: Este de aşteptat ca legea pensiilor să fie adoptată până la finalul anului
"Este de aşteptat ca deteriorarea continuă a calităţii creditului să exercite presiuni aspra evoluţiei capi