Indiferent de varsta pe care o au, copiii pot fi invatati cate ceva despre bani si orice parinte este responsabil de modul in care, mai tarziu, fiul sau fiica lui va sti sa isi gospodareasca si sa isi sporeasca economiile.
Pe de alta parte, cheltuirea oricarei sume, cat de mici, implica luarea unei decizii, bune sau rele, cu consecintele de rigoare. Prin urmare, nu este niciodata prea devreme sa incepem sa le vorbim copiilor despre bani, despre modul in care acestia trebuie castigati si apoi cheltuiti.
Iata cateva sfaturi pe care le ofera parintilor familyeducation.com .
Un bun prilej de a face cunostinta cu banii apare imediat ce copilul invata sa numere. Monedele pot folosite atat pentru a-l ajuta pe cel mic sa faca socoteli cat si pentru a-i arata care sunt diviziunile banilor, ce inseamna mai putin si mai mult, mai mic si mai mare.
Pe masura ce creste, copilului trebuie sa i se explice cum castiga parintii banii de care dispune familia, cum sunt acestia gestionati de catre parinti, care sunt cheltuielile obligatorii si cat mai ramane pentru satisfacerea unor placeri.
De asemenea, copiii trebuie invatati sa faca diferenta intre nevoi, dorinte permise si mofturi. Sfaturile si explicatiile, precum si restrictiile impuse acum il vor ajuta pe copil mai tarziu sa ia decizii cat mai bune.
Pe de alta parte, cel mic trebuie incurajat sa faca economii, nu degeaba a fost inventata pusculita. Copilul trebuie sa stie ca isi poate strange cativa banuti pentru o minge sau o papusa de care nu poate beneficia altfel.
Bine, bine, veti spune, dar ce resurse financiare are un copil? De obicei, are. Fie de la bunici sau parinti, care ii pot da din cand in cand cate o suma simbolica in acest scop, fie ca stimulent pentru prestarea unor activitati in familie.
Cele mai apreciate vor fi recomp