Ordinul fostului ministru al sănătăţii Ion Bazac, care interzicea fertilizările in vitro şi recoltarea de celule stem contra cost, a fost prost interpretat, susţin acum oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS). Sursa: Vlad Stanescu
Pentru ca problema fertilizării să fie bine reglementată este însă nevoie de o lege a reproducerii umane asistate, care în scurt timp va fi propusă pentru dezbatere publică. Până când legea nouă va intra în vigoare, procedurile amintite urmează să fie detaliate prin norme speciale, iar pacienţii vor completa mai multe documente decât până acum.
„Persoana care face donarea de ovocite dă o declaraţie că nu a primit bani. Clinicile nu au voie să facă profit din prelevare”, a explicat secretarul de stat în MS, Adrian Streinu Cercel. În ultimele zile, când situaţia recoltărilor de celule stem şi a fertilizărilor nu era clară, cei mai mulţi medici recunosc că şi-au continuat activitatea, însă unii au amânat consultaţii care nu erau urgenţe.
Ieri, în clinicile din Bucureşti unde se fac astfel de proceduri, doctorii îşi vedeau de treabă.
„Nu avem cum să întrerupem tratamentele femeilor care au început stimulările ovariene. Nu ar fi etic şi ar însemna să ne batem joc de organismul pacientelor”, ne-a declarat, ieri, medicul Diana Cocei, specialist în fertilizări in vitro la Maternitatea Giuleşti.