Recentul atac informatic în urma căruia zeci de mii de conturi de Hotmail, Gmail şi chiar Yahoo Mail au fost compromise - liste cu useri şi parole au fost postate online, aduce în atenţie un element important al oricărui cont pe internet: parola.
Parolele conturilor sunt colectate prin mai multe modalităţi, precum malware, care scanează sistemul şi monitorizează accesul la internet pentru nume de utilizator şi parolă.
Dacă a fost obţinută după ce a fost găsită pe calculator prin phishing sau malware sau după ce a fost văzută de cineva, nici cea mai bună parolă nu te va ajuta. Indiferent dacă este bună sau slabă, trebuie bine protejată pe computer. Pentru majoritatea oamenilor cea mai bună metodă de apărare este instalarea unui sistem de securitate bun şi actualizarea acestuia la zi.
Totuşi, este important să ai o parolă greu de ghicit. Sunt locuri unde parolele slabe pot fi compromise, cum ar fi logarea pe calculator.
Compania de securitate IT Acunetix a analizat lista de parole ale conturilor de Hotmail compromise recent şi a descoperit că majoritatea utilizatorilor aveau parole care ofereau puţină protecţie. Cea mai folosită din listă era "123456" (64 de conturi), care, după "password (parolă)", este cea mai slabă parolă a tuturor timpurilor. De asemenea, au fost descoperite multe nume şi cuvinte spaniole ("alejandra" era utilizat de 11 ori).
Mai jos sunt câteva reguli importante de urmat la alegerea unei parole complicate:
- Cu cât mai lungă, cu atât mai bine: cel puţin 8 caractere
- Amestecaţi litereale mari şi cele mici, semne de punctuaţie şi cifre
O modalitate bună de a utiliza deodată ambele sfaturi de mai sus este alegerea unei fraze-parolă (passphrase). De exemplu: "Tatăl meu a fost născut în 1929", sau "Urăsc par0lele, sunt aiurea".
-