Pe 8 octombrie, s-a inaugurat Monumentul Holocaustului, in fostul parc din spatele fostei cladiri a Ministerului de Interne, in apropierea Dambovitei si a Primariei Capitalei, in spatiul delimitat de strazile Lipscani-Ion Brezoianu-Mihai Voda si ing. Anghel Saligny.
Pe o suprafata de 2.894 de mp din domeniul public al Capitalei (de pe care, in luna iunie, au fost taiati 32 de arbori grosi, starnind protestul unor asociatii civice ecologiste), au fost ridicate cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana. Initiativa realizarii monumentului a apartinut Ministerului Culturii si Cultelor, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania si a consultarilor cu reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ai Comisiei Wiesel si ai supravietuitorilor Holocaustului.
Memorialul Holocaustului este realizat de sculptorul Peter Jacobi, care a castigat un concurs organizat in prima parte a anului 2006 de catre Ministerul Culturii. Elementul definitoriu pentru Memorial estei "miscarea", creata prin jocul de lumini si umbre, potrivit unei declaratii a sculptorului, de la momentul respectiv. Memorialul va fi partial sub nivelul solului, aspect menit sa sugereze faptul ca adesea evreii au trait si au muncit in spatii subterane. In afara de sculpturi, in exteriorul Memorialului este amplasat un zid de aproximativ 300 de metri patrati din placi de fibra, pe care sunt perforate mai multe texte, reprezentative pentru Holocaustul din România. Printre acestea se afla un text propus de Ministerul Culturii si numele localitatilor unde a avut loc pogromul.
Texte explicative pentru toate elementele memorialului vor fi gravate in peretii culoarului (incinta centrala), in trei limbi. Coloana are o inaltime de 20 de metri, poate fi vazuta de la distanta, are o com