Filmul lui Steven Soderbergh „Che: Guerrilla” urmăreşte viaţa dramatică a lui Guevara, pornind de la jurnalele celebrului revoluţionar.
Steven Soderbergh făcea furori la Cannes cu prima parte a filmului biografic „Che: Argentinianul”. Incursiunea în viaţa lui Che Guevara debutează cu evenimentele în care acesta (Benicio Del Toro) împreună cu Fidel Castro răstoarnă, în Cuba, regimul dic tatorial al lui Fulgencio Batista.
Guevara, la New York
A doua parte a seriei, „Che: Guerrilla”, prezintă senzaţionala lui sosire la New York, în 1964, pentru a se adresa Naţiunilor Unite şi continuă, conform descrierii, până la asasinarea revoluţionarului în jungla boliviană.
Ambele pelicule pornesc de la jurnalul intim al celebrului erou, inclusiv de la notele scrise pe fugă, pe câmpul de luptă din Bolivia. Aflăm că Guevara a fost cândva doctor, dar nu ni se clarifică şi de ce a ales această profesie. Acum (naraţiunea cinematografică este tot timpul la prezent) Guevara a ales să vindece naţiunea; este un revoluţionar şi un lider înnăscut.
Trei ani de cercetări pentru un film
Pasionaţii de istorie vor fi poate puţin dezamăgiţi. Filmul nu oferă explicaţii asupra unor evenimente controversate, cum ar fi părăsirea Cubei în secret sau clarificări în ce priveşte alegerea Boliviei drept următorul câmp de operaţiuni.
„Am consacrat trei ani de cercetări proiectului «Che: Guerrilla». Ideea originală a fost de a explora foarte detaliat o parte din viaţa lui Che. Dar, dacă ne-am fi limitat la partea a doua, nu am fi clarificat motivele care l-au făcut pe acesta să se predea în Bolivia. Atunci ne-am hotărât să integrăm în scenariu Cuba şi vizita la New York a lui Guevara. Structura a luat o anume amploare care ne-a determinat să facem două filme”, a explicat Steven Soderbergh.
Între agonie şi