Actualul Guvern trebuie sa isi incheie mandatul! Nu exista nici un fel de interogatie sau de dilema in legatura cu necesitatea acestui act. Un guvern are exact atata legitimitate cate voturi are in Parlament. Or, Executivul PDL nu are decat 35% din mandate si, prin urmare, trebuie sa plece. Pentru premierul Emil Boc si PDL solutia ideala ar fi ca Parlamentul sa le ofere ragaz sa negocieze o alta majoritate impreuna cu UDMR si cu eventuali dezertori din randurile PNL si/sau PSD pentru a se prezenta in fata Legislativului cu o formula noua si, intre timp, sa retina puterea de a emite ordonante de urgenta. Acest curs al evenimentelor este insa foarte putin probabil, pentru ca nu este rational ca noua majoritate PSD-PNL sa tolereze exercitarea puterii in mod discretionar de catre un guvern minoritar PDL.
Este foarte probabil, asadar, ca Guvernul sa cada in urma unui vot de neincredere in Parlament. Nici o problema aici. Problema este cum cade si in jurul acestei mici dificultati se duc teribilele batalii politice din ultimele zile. Urmatoarea cea mai buna optiune pentru Guvernul Boc si pentru PDL era sa cada cu stil. Daca tot se prabuseste, macar sa fie un dezastru grandios care sa ramana in amintirea alegatorilor. Sa moara, dar sa moara frumos. Ca un erou tragic, ca Ahab in urmarirea marii balene albe, sa se cante balade despre acest cataclism cosmic. si asa a aparut asumarea raspunderii pe legea pensiilor, care, potrivit afirmatiilor premierului, ar trebui sa corecteze o nedreptate prin desfiintarea a ceea ce domnul Boc a numit "pensile nesimtite", pensiile speciale, printre care un loc special il ocupa, desigur, pensiile parlamentarilor. Daca tot e sa cada, Guvernul Boc vrea sa cada in cursul unui act de dreptate.
Ce-i drept, asumarea pe legea pensiilor nu e tocmai revolutia lui Avram Iancu, dar e tot ce a putut gasi mai bun Guvernul. Domn