Farmaciştii băcăuani susţin că vor epuiza stocurile în cel mult o lună
Casa de Asigurări de Sănătate are de plătit restanţe de 9.000.000 de lei, aceasta fiind valoarea reţetelor nedecontate din lunile mai şi iunie.
Băcăuanii care au dreptul la medicamente compensate şi gratuite riscă să nu le mai poată lua. Aproape 90% din farmaciile care au încheiate relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău nu şi-au mai primit banii pe reţetele eliberate în ultimele luni.
Situaţia i-a adus deja în pragul disperării pe farmacişti, care nu mai ştiu de unde să scoată banii necesari achitării facturilor către furnizori.„Deocamdată, stocul de medicamente ne mai ajunge pentru maxim o lună. Dacă nu primim banii până la sfârşitul lui octombrie atunci, cu siguranţă, sistemul va intra în colaps“, ne-a declarat Luana Grigoraş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bacău.
La nivelul judeţului sunt 138 de farmacii, dintre care 128 sunt în contract cu CJAS. Cu excepţia a opt dintre farmaciile care lucrează cu Casa, restul au de recuperat peste 9.000.000 de lei, bani ce reprezintă restanţele din lunile mai şi iunie ale acestui an. „Furnizorii ne păsuiesc trei luni la plata facturilor. Dacă depăşim acest termen, atunci ne dau în judecată. De aceea sperăm să ni se deconteze măcar reţetele eliberate în mai şi iunie“, a adăugat Luana Grigoraş.
Plăţile se vor face eşalonat
Reprezentanţii CJAS Bacău spun însă că situaţia va fi rezolvată în maximum trei săptămâni şi că farmaciile îşi vor primi banii. Totuşi, decontarea se va face cu o întârziere de trei-patru luni din momentul eliberării reţetelor către pacienţi, timp în care farmaciştii vor fi nevoiţi să găsească alte soluţii pentru a-şi achita datoriile către furnizori.
„Vom plăti până la finele lunii octombrie restanţa de un milion de lei