Pensia fostului şef al Autorităţii Aeronautice Civile, Florea Geică, una dintre cele mai mari din România, ar putea ajunge de la 40.000 de lei pe lună la 1.500 de lei. „Adevărul“ v-a prezentat ieri noul proiect de lege a pensiilor. Astăzi arătăm cât vor pierde la pensii aceste categorii sociale privilegiate, dacă proiectul va fi adoptat. Citeşte şi:
Braşov: Pensie de 10.700 de lei pentru procurorul care a instrumentat dosarul lui Marcel Ţundrea
Aproape un sfert de milion de pensionari, din cei cinci milioane şi jumătate câţi există în România, au ieşit la pensie în baza unor legi speciale.
Acestea le-au dat dreptul de a primi, pe lângă pensia din sistemul public şi una de serviciu, mult mai consistentă. Aviatorii, parlamentarii, magistraţii, poliţiştii sau militarii au beneficiat în ultimii 20 de ani de astfel de legi speciale la calcularea pensiei. Acum, la presiunile FMI, Executivul vrea să promoveze un proiect de lege prin care să recalculeze pensiile privilegiate.
Primeşti cât ai contribuit
Adrian Ioan, şeful sindicatului din Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), este de acord cu iniţiativa Guvernului. „Mi se pare normal şi susţinem această variantă. Este firesc ca pensia să fie conformă contribuţiei, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate din Europa, chiar dacă actul normativ îi va dezavantaja pe toţi aviatorii“, a declarat Adrian Ioan, pentru „Adevărul“.
Şeful sindicaliştilor din aviaţia civilă a dat exemplul pilotului Florea Geică, fostul director al AACR, care, odată cu promulgarea legii pensiilor, ar putea primi o pensie de 27 de ori mai mică.
„După nivelul contribuţiei proprii, Florea Geică ar trebui să încaseze o pensie lunară de 1.500 de lei. În prezent, el primeşte 40.000 de lei, iar această diferenţă uriaşă este plătită din bugetul de sta