Cele 51 de fonduri mutuale de pe piata locala au inregistrat luna trecuta subscrieri nete de 226 mil. lei (53 mil. euro), din care peste 200 mil. lei au intrat in patru fonduri monetare si de obligatiuni administrate de BCR, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.
Trimestrul al treilea a fost cel mai bun din istoria fondurilor mutuale romanesti, investitiile nete atrase in aceasta perioada ridicandu-se la 711 mil. lei (167 mil. euro), in conditiile in care la sfarsitul anului trecut intreaga piata se ridica la 940 mil. lei. In primul semestru, in fonduri au mai intrat 619 mil. lei.
Numarul de investitori a inregistrat, de asemenea, o crestere fara precedent, de la inceputul anului fondurile reusind sa atraga aproape 50.000 de investitori noi.
Explozia pietei fondurilor mutuale se datoreaza in primul rand strategiei agresive de vanzari adoptata de catre bancile mari, care si-au promovat puternic fondurile monetare si de obligatiuni in randul clientilor proprii.
De altfel, cele mai mari intrari le-au inregistrat in acest an fondurile monetare, care au atras peste un miliard de lei, in conditiile in care activele acestora totalizau la inceputul anului doar 350 mil. lei. Fondurile monetare sunt cele mai usor de vandut de catre banci, deoarece pentru investitori acestea sunt asimilate depozitelor bancare. De altfel, cea mai mare parte a investitiilor realizate in fonduri monetare sunt plasate in depozite bancare, insa administratorii au posibilitatea de a negocia dobanzi mai avantajoase decat deponentii obisnuiti. Pe de alta parte, investitiile in fonduri nu sunt garantate, ca in cazul depozitelor bancare.
Fondurile de obligatiuni au inregistrat de asemenea intrari consistente, mai ales in trimestrul al treilea, cand au strans din piata peste 210 mil. lei. Ceva mai riscante decat cele monetare, fondurile de obligatiuni investesc in tituri de s