Producătorii agricoli autohtoni susţin că preţul grâului a scăzut anul acesta în medie cu 20%, comparativ cu 2008, pe fondul crizei şi scăderii puterii de cumpărare, însă nu se aşteaptă la o scădere a preţului pâinii, din cauza nivelului ridicat al comerţului nefiscalizat din acest sector, transmite NewsIn.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR) Viorel Matei a declarat că preţul grâului este în această toamnă cu 17,5-23% mai mic, pe fondul scăderii puterii de cumpărare cauzată de criza economică, comparativ cu alte ţări din Europa.
"Se cunoaşte lipsa de finanţare a sectorului, în special pe segmentele de depozitare şi prelucrare. Astfel, producătorul agricol, neavând capacităţi de depozitare şi neputând să-şi prelucreze singur grâul, îl vinde chiar de pe câmp, fără a mai negocia, la preţuri sub costul de producţie. Cei care reuşesc totuşi să îşi plaseze producţia într-un depozit, ar vrea să vândă, însă criza economică instalată la noi a dus la scăderea veniturilor şi implicit la scăderea puterii de cumpărare, şi atunci rămân cu producţia nevândută", a explicat Viorel Matei.
Potrivit lui Matei, anul acesta producătorii vând grâul cu 40-42 de bani pe kilogram, comparativ cu 47-52 bani pe kilogram, în toamna anului trecut. În plus, acesta a adăugat că, în prezent, în piaţă se dezvoltă un nou fenomen: procesatorii cumpărând doar producţia necesară pentru două-trei luni, evitând să facă stocuri.
Viorel Matei a mai spus că în ceea ce priveşte pătrunderea pe pieţele externe, producătorii întâmpină dificultăţi din cauza diferenţelor de preţ faţă de grâul din alte ţări, care este mai ieftin.
"Cu toate că grâul din România are un preţ sub costul de producţie, un preţ mic, el nu poate concura cu preţurile din alte ţări pe pieţele externe, pentru că producătorii din aceste state pot vinde produsul cu un preţ mai scăzut, a