Consumul de peşte pe cap de locuitor a scăzut de la peste 8 kilograme în 1989 la 5,2 kilograme în 2007, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii (MAPDR).
Considerat în trecut “mâncarea săracului”, peştele a devenit unul dintre cele mai rare alimente pe masa românilor în 1993, când consumul mediu a scăzut drastic faţă de 1989, la 2 kilograme pe cap de locuitor.
Din 1994, consumul de peşte a continuat să crească, însă nu a depăşit valorile înregistrate înainte de 1990, deşi oferta a sporit “în mod exponenţial”, potrivit unui comunicat remis de MAPDR. Produsele disponibile astăzi pe piaţă provin în special din import, în condiţiile în care în 1989 producţia piscicolă acoperea 96% din consumul intern.
În documentul citat se arată că sporirea importurilor s-a datorat desfiinţării flotei române de pescuit oceanic. Astfel, pentru a acoperi necesarul de consum, România a importat mai mult peşte.
“După 1989 producţia de peşte a ţării a avut un declin constant până când s-a stabilizat, relativ recent. În schimb, consumul a început să-şi revină mai repede şi este pe un trend ascendent începând din 1999. Acest lucru a fost posibil tocmai prin creşterea permanentă a importurilor.
Acestea au suplinit pe de o parte căderea producţiei de peşte marin ca urmare a desfiinţării flotei române de pescuit oceanic, iar pe de altă parte au oferit consumatorului român specii calitativ superioare, care nu pot fi produse în România”, potrivit comunicatului remis de MAPDR.