Potrivit unui vechi proverb francez, cu cât o maimuţă se urcă mai mult, cu atât i se vede mai bine dosul
Este un avertisment de care nu ţin seama oamenii politici avizi de ascensiune cu orice preţ, de posturi obţinute prin târguieli politice şi nu prin dovada competenţei în materie.
Nu a ţinut seama nici Bogdan Olteanu, proaspăt ajuns viceguvernator al BNR în baza unui aranjament cu PSD, şi s-a expus reacţiilor critice din partea profesioniştilor, Bogdan Baltazar afirmând, de pildă, că avem de-a face cu o exemplificare a principiului lui Peter, care spune că fiecare tinde să-şi atingă limita de incompetenţă.
O fi domnul Baltazar răutăcios, dar ce altceva decât politicianismul pur poate explica faptul că Bogdan Olteanu, avocat care nu a lucrat nici o zi într-o bancă, i-a fost preferat lui Lucian Croitoru, specialist recunoscut în finanţe şi bănci?
Fiind numit de parlament, Consiliul de Administraţie al BNR a fost alcătuit întotdeauna pe criterii politice, dar partidele respectau până acum şi criteriile profesionale. Nimeni nu contestă, de pildă, competenţele fostului ministru PSD Florin Georgescu.
Ceea ce „zgârie” în cazul lui Bogdan Olteanu este dispariţia minimei decenţe, iar faptul că PNL şi PSD nici nu mai fac eforturi să mascheze caracterul primitiv şi brutal al manevrelor lor politice ar trebui să ne dea fiori, pentru că aceste manevre ameninţă una dintre puţinele instituţii care nu au fost compromise de politicieni.
Este vorba de acelaşi raţionament, acceptat până la un punct de PDL, care au pus Ministerul de Interne sub controlul neoficial, dar efectiv al lui Marian Vanghelie. Că partidul domnului Boc plăteşte acum pentru că a acceptat politizarea tuturor instituţiilor ne consolează prea puţin: pe obrazul până acum intact al BNR a apărut deja pecinginea politicianismului, ceea ce nu va