Cei care vor să-şi înlocuiască, astăzi, televizorul, cu unul nou, au de ales între plasmă, LCD, LED şi de ce nu OLED. Pentru mulţi însă tehnologiile LED şi OLED reprezintă o enigmă şi de multe ori sunt confundate între ele. Tehnologia de fabricaţie a televizoarelor a evoluat atât de mult în ultimii ani încât pentru majoritatea oamenilor a fost dificil să ţină pasul. Conform unor studii de piaţă, anul trecut, în ţara noastră, 80% dintre gospodăriile dotate cu
Cei care vor să-şi înlocuiască, astăzi, televizorul, cu unul nou, au de ales între plasmă, LCD, LED şi de ce nu OLED. Pentru mulţi însă tehnologiile LED şi OLED reprezintă o enigmă şi de multe ori sunt confundate între ele.
Tehnologia de fabricaţie a televizoarelor a evoluat atât de mult în ultimii ani încât pentru majoritatea oamenilor a fost dificil să ţină pasul. Conform unor studii de piaţă, anul trecut, în ţara noastră, 80% dintre gospodăriile dotate cu televizor deţineau aparate cu tub catodic (CRT), iar mai mult de 60% dintre acestea erau mai vechi de cinci ani.
LED: consum scăzut de energie
În ultima vreme s-a scris mult despre televizoarele LED (Light Emitting Diode). Tehnologia LED este o tehnologie de iluminare a fundalului ecranelor cu cristale lichide. Toate televizoarele LCD au nevoie de o lumină de fundal pentru a produce imaginea şi până în prezent pentru a face acest lucru producătorii foloseau o serie de tuburi, o tehnologie cunoscută ca CCFL - Cold Cathode Fluorescent Lamp. Tuburile seamănă cu cele flourescente, însă acestea sunt special construite pentru a avea o durată de funcţionare mare.
Cele mai noi televizoare folosesc LED-urile pentru iluminarea ecranelor. Există două abordări pentru iluminarea de fundal cu LED-uri: una în care acestea sunt montate în spatele ecranului LCD- „Backlit LED”, iar cea de a doua în care LED-urile sunt montate pe margine, î