Aproape ignorată de către medici, neglijată în general de către pacienţi, osteoporoza a devenit, în ultimii ani, o problemă de sănătate de interes public. Sursa: Hepta
În prezent, în România nu există studii de specialitate cu privire la incidenţa cazurilor de osteoporoză, însă este cunoscut că boala apare cu precădere la persoanele cu vârste de peste 50 de ani şi afectează aproximativ 40% dintre femei şi 13% dintre bărbaţi.
Numărul creşte alarmant de la an la an, în Europa şi Statele Unite fiind înregistrate deja 2,3 milioane de bolnavi de osteoporoză.
Costurile cu tratamentul de lungă durată sunt foarte mari pentru românii de rând, iar pericolul creşte direct proporţional cu vârsta, deoarece, la oamenii de peste 50 de ani fracturile osteoporotice sunt mai frecvente. Este estimat că, în următoarea jumătate de secol, numărul fracturilor osteoporotice se va dubla.
Din ce în ce mai răspândită
Potrivit medicului Nirvana Georgescu, manager Medicover România, la femei numărul fracturilor osteoporotice „este mai mare decât cel al accidentelor vasculare cerebrale, al cancerului de sân sau al infarctului miocardic la un loc”.
Acesta este şi motivul pentru care se impunea iniţierea unui program dedicat prevenirii osteoporozei, adresat persoanelor care prezintă un risc ridicat de a dezvolta această boală. Este vorba despre femeile aflate în perioada de postmenopauză, persoanele care urmează tratamente printre ale căror efecte secundare se numără şi osteoporoza, dar şi cele al căror organism este predispus la dezvoltarea acestei maladii.
Prevenirea, mai importantă decât tratarea
Pentru prima dată în România, Medicover a demarat un program de educaţie, prevenire şi depistare timpurie a osteoporozei, sub sloganul „Învaţă să te preţuieşti”. Potrivit reprezentanţilor companiei de s