Bursa pentru un student la doctorat este de 1.850 de lei, bani proveniţi din fonduri europene. Mulţi tineri consideră că este mai avantajos să se înscrie la doctorat şi să obţină o bursă decât să aibă un job.
Mai citiţi şi: Bani de buzunar câştigaţi la facultateStudenţii, căutaţi doar pentru joburi sezoniereOamenii de afaceri mănâncă la cantina studenţească
Un student la doctorat, pe un loc subvenţionat de la bugetul de stat, la zi, are o bursă 1.850 de lei lunar. O sumă suficientă pentru a trăi decent şi pentru a renunţa la job, consideră mulţi dintre cei admişi la doctorat. Pentru aceşti bani, care provin din fonduri europene, doctorandul semnează un contract prin care acceptă să ţină seminarii în cadrul facultăţii, să participe la conferinţe, să publice articole în reviste de specialitate, să facă un stagiu de practică în străinătate şi să-şi dea teza de doctorat la sfârşitul celor trei ani de studiu.
A preferat bursa în locul jobului
Un exemplu de tânăr bursier este Daniel Nica, doctorand la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Daniel, în vârstă de 26 de ani, a lucrat la Cancelaria primului-ministru şi în presă. „Am preferat să nu mai lucrez pentru a-mi termina masteratul şi a-mi pregăti proiectul de cercetare pentru admiterea la doctorat“, a explicat Daniel.
El a adăugat că, în prezent, nu intenţionează să-şi găsească un job, reuşind să se întreţină din cei 1.850 de lei pe care îi primeşte lunar. De asemenea, pe Daniel îl solicită foarte mult ceea ce face şi nu ar avea timp de un job. Pe lângă cele şase ore pe zi pe care le petrece în biblioteca Facultăţii de Filosofie, Daniel Nica ţine seminarii de Teorii Etice sau moderează dezbateri în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.
Tânărul este pasionat de ceea ce face. „Filosofia cultivă un bun spirit al pragmatismului, mulţi dintre absolven